2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén 32,2 millió forint magyar kormánytámogatást kap az MCSMSZ

2007. október 16. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

A magyar kormány a kiemelten támogatott projektek között tartja számon a csángómagyar közösség támogatását - válaszolta a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) megkeresésére a magyar miniszterelnöki hivatal illetékese. A csángószövetségnek küldött levélből kiderül, hogy a magyar kormány a csángómagyar kultúra támogatására ebben az évben 56,4 millió forintot költ. (Erre az összegre egyaránt pályázhattak magyarországi és romániai civil szervezetek). A támogatott pályázatok listája már olvasható a www.nemzetpolitika.gov.hu oldalon.

A honlapon kiderül, hogy a csángómagyar kultúra és oktatás támogatására fordított 56,4 millió forintból a moldvai magyar oktatási programra 30 millió forint jut, amely megegyezik a tavalyi összeggel, s az oktatási program költségeinek mintegy harmadát fedezi. A működési és fejlesztési költségek kétharmadát az MCSMSZ körül lévő civil szervezetek és magánadományozók juttatják a programnak - áll Solomon Adrián, az MCSMSZ elnökének közleményében.

"Ebből a pénzből igyekszünk megoldani nemcsak az eddigi 18 oktatási helyszín működtetését, a csíkszeredai bentlakás körülményeinek javítását, további gyermekek háza-építkezéseket, de a program kiterjesztését is arra a 25-30 csángó falura, ahol az iskolába még nem jutott el a magyar szó" - sorolta az elnök.

Az oktatási program mellett kulturális programokra további 2,2 millió forintot kap az MCSMSZ a magyar államtól. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS