2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Economist Intelligence Unit: Románia 66 év alatt zárkózhat fel a nyugat-európai gazdaságok sorába

2007. november 08. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Romániának legkevesebb 66 évre van szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon a nyugat-európai országok gazdaságainak sorába – derül ki egy az Economist Intelligence Unit (EIU) által készített felmérésből. A szervezet szerint ennyi idő alatt érheti el a romániai, lakosság vásárlóerejéhez viszonyított egy főre eső bruttó nemzeti össztermék (GDP) a nyugat-európai államokét.


A kutatásból még kiderül, az elkövetkező öt évben 70 százalékkal nő az egy főre eső fogyasztás. Matthew Shinkman, az EIU vezérigazgatója a vásárlóerő növekedése kapcsán kifejtette: arra számítanak, hogy a romániai lakosok vásárlóereje évente 3,5 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy az országnak 60-70 évre van szüksége mígnem eléri az nyugat-európai átlagot.

Bár az lakosság vásárlóereje jelneleg viszonylag alacsony, a gazdasági szakemberek az elkövetkező 5 évben mintegy 70 százalékos növekedést jósolnak. Szerintük az egy főre eső fogyasztás megnövekedésével párhuzamosan nőnek a bérek, főként a középosztály jövedelmei.

A nemzetközi vállalatok jelen pillanatban magas befektetési lehetőséget látnak az országban. Az intézet által készített korábbi felmérésből például kiderül, a megkérdezett vállalatok 80 százaléka nagyméretű gazdasági potenciált lát Romániában. (tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS