2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németh Zsolt: az EP-választás nem belügy, hanem összeurópai ügy!

2007. november 12. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Az európai parlamenti választás nem egy ország vagy régió belügye, hanem összeurópai ügy – nyilatkozta november 11-én az MTI-nek Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki az elmúlt napokban elkísérte kampánykörútján Tőkés László református püspököt.

Németh Zsolt nyilatkozatában, az RMDSZ politikusainak felhívására reagált, akik figyelmeztették Orbán Viktort és a Fidesz képviselőit, ne avatkozzanak be az erdélyi magyar politikába.

Németh szerint ez a vélemény alapvető tájékozatlanságra is utal, mert nem vesz tudomást arról, hogy az európai parlamenti választás nem egy ország vagy régió belügye, hanem összeurópai ügy. A legkülönfélébb színű európai politikusok az európai választásokon kifejezésre juttatják, hogy kit támogatnak és kivel rokonszenveznek - mondta, aki szerint így tett Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és Orbán Viktor, Fidesz-elnök és EPP-alelnök.

Orbán Viktor egyébként kínosan ügyel arra - mondta Németh -, hogy az erdélyi magyarság egészének a sorsát tartsa szem előtt. A Fidesz más képviselői is erre helyezték a hangsúlyt megnyilvánulásaikban, alapvetően azt hangsúlyozva, hogy e közösségnek nagy létszámban kell részt vennie a november 25-i szavazáson. Hiszen egy nagyarányú, az országos átlagot meghaladó részvétel rendkívüli módon növeli a magyarság mandátumszerzési lehetőségeit - mondta a fideszes politikus.

Németh Zsolt szerint az erdélyi magyar külpolitika megszületése az elmúlt másfél évtizedben különféle okokból váratott magára. Az európai parlamenti választás kiváló alkalom arra - tette hozzá -, hogy szemléletváltozás történjen. Nevezetesen annak a felismerése, hogy a külpolitikában rejlő lehetőségeket fel kell használni az erdélyi magyar nemzetpolitikai célok elérésére.

Tőkés László kampánykörútján egyebek között kifejtette: itt az ideje, hogy központi helyre kerüljön a kisebbségek kérdésének ügye Európában. A Kolozs megyei Magyarfenesen kifejtette: Elsődleges cél az EP-be való bejutás, másodlagos cél a reform végrehajtása a romániai magyar politikai közéletben, harmadsorban pedig demokratikus rendszert kell bevezetni a magyar politikai életben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS