2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átlagban a jövedelme 38 százalékát költi a hazai lakosság élelmiszerre

2007. november 27. 17:05, utolsó frissítés: 17:11

A jövedelme 38 százalékát költi a hazai lakosság élelmiszerre, miközben ebből csupán 17 százalékot fordít a lakosság különböző szolgáltatásokra, és a jövedelem 45 százalékát más fogyasztási cikkekre, mint élelmiszer – közölte ma konferencia keretében Adrian Vasilescu a Román Nemzeti Bank (BNR) adataira hivatkozva.

Isărescu tanácsadója rámutatott, az Amerikai Egyesült Államokban (AEÁ) elfogadott szegénységi definíció szerint, minden család, amelyik a jövedelmének, több mint egy harmadát költi élelmiszerre szegénynek minősül. A definícióból levonható következtetés Vasilescu szerint, hogy a romániai lakosság jelentős része szegény.

Arra is felhívta a figyelmet, a fejlettebb államokban a Bruttó Nemzeti Össztermék (GDP) legalább 60 százalékát szolgáltatások teszik ki, sőt ez egyes esetekben akár 80 százalék, miközben a szolgáltatások aránya a GDP-ben Romániában alig éri el 50 százalékot.

A bulgárokkal szemben, akiknek sikerült élelmiszeri kiadásaikat átirányítaniuk szolgáltatásokra, a hazai lakosság ugyanezeket a kiadásokat a más fogyasztási cikkekre, mint élelmiszer irányította csak át – ez utóbbi kiadásoknak a legnagyobb része lakásköltségeket jelent – hívta fel a figyelmet a pénzügyi szakember. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS