2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toró szerint a SZÁT bölcsen döntött, és ő sem bízik kollégáiban

2007. december 01. 11:26, utolsó frissítés: 14:45

Bölcsnek tartom a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT) álláspontját – kommentálta Toró T. Tibor azt a tegnapi fejleményt, miszerint a SZÁT nem kéri a képviselő kizárását az RMDSZ-ből, hanem csak egy, a politikai bizalom megvonásáról szóló javaslatot terjeszt az SZKT elé.

A politikai bizalom megvonása konkrétan azt jelenti, hogy Toró csak akkor vehet részt az RMDSZ képviselőházi frakciójának az ülésein, ha az összmagyarságra vonatkozó kérdésekről van szó. Az EMNT-alelnök képviselő szerint azonban összmagyar ügyekből nagyon sok van, és ideje összerakni azokat a mozaikdarabkákat, amihez szeptemberben annyira közel állt az RMDSZ, illetve a hat ellenzéki csoportosulás.

Toró a Transindexnek elmondta még, a bizalomhiány kölcsönös. A status quo fenntartásában így ő is érdekelt, és bár továbbra is a Tőkés László személye által fémjelezett politikai irányvonalat képviseli, tudja, hogy együtt kell működni az RMDSZ-frakcióval.

Ami az EP-lista élén történt változásokat illeti, az ellenzéki politikus úgy kommentált, hogy a listavezető Frunda György becsapta a választóit, amikor a kampány során akárhányszor azt ecsetelte, mit fog csinálni Brüsszelben. „Bebizonyosodott, hogy Tőkésnak igaza volt, amikor cserebogár-listáról beszélt” – mondta Toró, hozzátéve, hogy Frunda meglehetősen megtépázott tekintéllyel jött ki az EP-választási kampányból.

Az EMNT-alelnök Markó Béla nyilatkozatára – miszerint nem tudni, hogy Tőkés táborából kivel kell majd tárgyalni – úgy reagált, hogy a tárgyalásokat abban a felállásban kell újrakezdeni, ahogyan azok abbamaradtak szeptemberben. „Tőkésnek van tárgyalócsapa, velük kell felvenni a kapcsolatot” – mondta, hozzátéve, hogy hamarosan megoldják azt a feladatot, hogy a Tőkést támogató hat szervezetet egy egységes csapattá gyúrják. Hogy azonban ennek mi lesz a formája, még nem tudni – mondta, és arról sem nyilatkozott, hogy a bejegyzésre váró MPP-nek milyen szerepe lesz az ellenzék egységének a megteremtésében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS