2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lelassult a romániai exportbővülés

2007. december 03. 17:37, utolsó frissítés: 17:52

Reálértéken 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedben az export Romániában, hat éve a legkisebb mértékben. Ugyanakkor a statisztikai hivatal szerint az import 22,4 százalékkal bővült az időszakban. Azév egészére vonatkozó előrejelzések 21,66 milliárd eurós külkereskedelmi hiányt valószínűsítenek: az exportot 29,8 milliárd euróra, az importot 51,46 milliárd euróra várják.

Az idén az első nyolc hónapban a magyar-román kereskedelmi forgalomban 900 millió dolláros magyar aktívum alakult ki – közölte korábban a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség (ITD-Hungary) tanácsadója. Skapinyecz Péter elmondta, hogy a magyar kivitel Romániába elérte az 1,9 milliárd dollárt, a Romániából származó import 1 milliárd dollár volt. Tavaly az év egészében a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 4 milliárd dollárt.

Az árucsere-forgalom 80-85 százalékát a gépek és berendezések adják, de például az idén (az eddig rendelkezésre álló adatok szerint) a korábbi mértéknél jelentősen több magyar agrárterméket importált Románia. (mti/rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS