2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogerősen pert nyert Hantz a BBTE ellen

2007. december 04. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Felmentette a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottságának vádpontjai alól a kolozsvári táblabíróság Hantz Péter volt egyetemi oktatót. Hantzot 2006 júliusában marasztalta el a BBTE, mivel álláspontjuk szerint rontotta az egyetem hitelét, mikor azt állította, hogy az egyetem magyar akadémiai közösségét akadályozzák jogai gyakorlásában.

A fizika szakos oktatót azért a kijelentéséért is elmarasztalták, hogy az egyetem jogi karán mindössze egy magyar oktató dolgozik, valamint, hogy az egyetemi vezetők részéről fenyegetések érték a Bolyai Egyetem újraindítása érdekében kifejtett tevékenysége miatt. A vád szerint Hantz ártó szándékkal arra buzdította az egyetemi szenátusának magyar tagjait, hogy mondjanak le szenátusi tagságukról. A bizottság szerint Hantznak igazolatlan hiányzásai voltak, több óráját nem tartotta meg. Ezeket a vádakat később Hantz bizonyítékokkal cáfolta.

„Első fokon vesztettünk, de a döntést megfellebeztük” – kommentálta Somai László, Hantz védőügyvédje a bírósági végzést. „A kolozsvári táblabíróság nekünk adott igazat, és megsemmisítette a BBTE 10526/14.07.2006 sz. határozatát. A döntés jogerős. A bírói indoklásra még várnunk kell” – tette hozzá Somai.

A felmentett tudományos kutató szerint a bíróság döntése csattanós válasz a BBTE-nek, amely „multikulturális” intézménynek nevezi magát, miközben a vezetői leveretik a magyar és német feliratokat, fenyegetik a magyar oktatás önállósulása érdekében fellépő oktatókat, valamint rágalmazzák mindazokat, akik ellene szegülnek diktatórikus megnyilvánulásaiknak.

Bodó Barnát a temesvári táblabíróság még áprilisban jogerősen felmentette a BBTE etikai bizottságának vádpontjai alól. A Kovács Lehel és Hantz Péter munkaszerződésének felbontásával kapcsolatos per még folyamatban van. (sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS