2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyarországi szülést választja egyre több román

2007. december 12. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

Egyre több román terhes asszony választja a magyarországi kórházakat és klinikákat gyermeke világra hozatalához, mert úgy véli, hogy azok megbízhatóbbak, magasabb szintű ellátást biztosítanak.


A România Liberă és az Adevărul külön cikkben ír arról, hogy Bihar, Temes és Arad megyéből sok nő nem kíván az otthoni egészségügyi rendszerben szülni, hanem inkább átmegy Magyarországra, vállalva akár a jelentős költségeket is. Döntésüket azzal indokolják, hogy a magyar klinikákon sokkal kisebb a komplikáció veszélye, és sokkal magasabb szintű kiszolgálásban részesülnek.

A lapok tudni vélik, hogy Szegeden egy "normál lefolyású"' szülésért 1200-1400 eurót kell fizetni, egy császármetszés költségei viszont 1800-2000 euróra emelkednek. Egy héthónapos koraszülött esetében a kórházi kezelés a havi húszezer eurót (ötmillió forintot) is elérheti. A magyarul nem tudó román asszonyok tolmácsot is igénybe vehetnek, aki napi harminc euróért elkíséri őket a különböző vizsgálatokra.

Adrian Popa, az aradi szülészeti kórház igazgatója elmondta: szerinte nem sokkal jobbak a magyarországi körülmények a romániaiaknál, az orvosi felszereléseket illetően pedig azonos az ellátottság mindkét országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS