2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Margaréta hercegnő hivatalosan is a királyi korona örököse

2008. január 02. 19:02, utolsó frissítés: 19:07

Kényszerű lemondásának 60-ik évfordulóján, vasárnap, első Mihály király legnagyobbik lányát, Margaréta hercenőt tette meg örököséül.

A királyi ház statútuma szerint mostantól Mihály király haláláig és azután is Margaréta a korona örzője.

A királyi örökösöket rangsoroló lista hosszúra nyúlik: Margaréta hercegnőt Ilona hercegnő, a királyi pár második legidősebb lánya követi.

Őt gyerekei, Nicolae de Roumanie Medforth Mills és Elisabeta Karina de Roumanie követik. Majd az örökösök sorrendjében a középső lányon, Irénen, illetve az ő gyerekein, Michael de Roumanie Kreugeren és Angelica de Roumanie Kreugeren a sor.

Anna királynő és Mihály király negyedik gyereke, Zsófia a nyolcadik helyet foglalja el a listán, a kilencedik helyet pedig az ő lánya, Elisabeta Maria Biarneix. A tízedik, és egyben az utolsó hely a legkisebb hercegkisasszonyt, Máriát illeti meg.

A többi, bármely rokoni ághoz tartozó családtag nem lehet benne a trónörökösi sorrendben – mutatnak rá a királyi ház újrafogalmazott normái.

Mihály király halált követően Margaréta a királyi ház feje lesz, férje, Hohenzollern-Veringen Radu romániai herceg címet kapja meg.

Az új normákat tegnap délben írták alá, a pillanat szimbólikus, hiszen hatvan évvel korábban ugyanebben az időpontban és napon írta alá Mihály király a bukaresti Erzsébet palotában kényszerű lemondását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS