2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legalizálnák az orvosoknak adott hálapénzt?

2008. január 22. 10:14, utolsó frissítés: 10:57

Az orvosoknak nyújtott hálapénz törvényesítését vetette fel a kolozsvári orvosi kamara elnöke, Mircea Barsan. A szakorvos elképzelésében, ha a kormány valamilyen törvényes keretet teremtene arra, hogy a páciensek gyógyulásuk után jutalmazzák kezelőorvosukat, ez visszaszorítaná a korrupciót.

Az ajánlat nem új keletű tekintettel arra, hogy korábban az egészségügyi minisztérium (MSP) hasonló javaslattal állt elő – a szaktárca szerint az orvosoknak nyújtott hálapénz annak az egészségügyi intézménynek a kasszájába kellene befolynia, melyben a pácienset kezelték. Az egészségügyi biztosítóház (CNAS) ellenben úgy vélte, minden egészségügyi szolgáltatásra be kellene vezetni egy bizonyos nagyságrendű illetéket.

A szaktárca a bíiztosítóház javaslatát nem díjazta; Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint az állampolgárokat nem lehet arra kötelezni, hogy illetéket fizessenek az egészségügyi szolgáltatásokért miközben ez törvény szerint jár nekik. A tárcavezető azonban nyitottnak mutatkozott bármilyen javaslatra, amely segítene megoldani az egészségügyön belül már hagyománynak számító korrupciót.

Az egészségügyi minisztérium egy 2004-ben végzett felmérése szerint egy hazai állampolgár családorvosát átlgaban 16 új lejjel, kezelőorvosát pedig 40 lejjel, műtőorvosát pedig 80 lejjel vesztegeti meg. Sőt a felmérés rámutat, gyakori esetben maga az orvos vagy az egészségügyben dolgozó személy kér hálapénzt páciensétől. (hírszerk./hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS