2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu egységre szólította fel a magyarokat és románokat

2008. február 23. 13:48, utolsó frissítés: 13:48

Az államfő egységre szólította fel pénteken a románokat és magyarokat Kovászna megyei látogatásán, hangsúlyozva, hogy a többségi és a kisebbségi lakosság számára egyedül a közös út járható.


Traian Băsescu pénteken feleségével együtt utazott Kovászna városba, ahol a tavaly nyáron kilenc napot töltött, s egyben felkeresett több székelyföldi települést.

Az államfő közölte, hogy a székelyföldi román közösség meghívására utazott Kovásznába, így szombaton délben román civil szervezetek vezetőivel találkozik. Hozzátette: már tavaly megígérte nekik, hogy visszatér, s most ennek a vállalásnak tesz eleget. A helyi románok már szeptemberben meghívták Băsescut, s sérelmezték, hogy a tavaly nyári látogatása alkalmából csak magyar vezetőkkel találkozott.

Basescu a sajtónak elmondta, hogy a pártoknak javasolt, az oktatás átfogó megreformálásáról szóló paktumban szerepelni fog az, hogy a magyar anyanyelvű gyermekek számára idegen nyelvként tanítsák a románt. Băsescu ezt az ötletet a tavaly nyári székelyföldi útja alkalmából is szorgalmazta.

A román államfő hangsúlyozta: látogatásának semmi köze nincs Koszovó függetlenségének kikiáltásához vagy azokhoz a reakciókhoz, amelyeket ez a politikai lépés kiváltott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS