2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

166 millió lejbe kerülne egyetlen kilométer autópálya Brassó és Comarnic között

2008. február 29. 11:44, utolsó frissítés: 2008. március 03. 11:00

45 millió euróba kerülhet egy kilométer autópálya a Brassó és Comarnic között. A Cotidianul napilap szerint a brit Atkins tanácsadó cég által elkészített tanulmány szerint a Bukarest és Brassó közötti autópálya utolsó szakaszának költségei elérik a 2,6 milliárd eurót, ami azt jelenti, hogy egy kilométer 45 millió euróba kerülhet.

Az autópályák, országutak kezelésével és építésével megbízott állami vállalat (CNADNR) már elfogadta a tanulmányt.

A Tăriceanu-kormány koncesszióban építtetné meg az autópályát. Dorin Debucean, a CNADNR vezérigazgató-helyettese korábban azt közölte a hazai sajtóval, hogy a projektet finanszírozó vállalat a koncessziós szerződés értelmében 25-30 évig rendelkezhet az autópályadíjból származó bevételek fölött.

Eddig tizenkét konzorcium jelezte érdeklődését koncessziós szerződés megkötése iránt, a társaságok között szerepel a magyar Vegyépszer is. A kivitelezőt még nem választották ki. A tervek szerint az autópálya építése már az idén elkezdődik, a munkálatok 2012-ben fejeződnek be.

A lap megállapítja: ilyen "csillagászati" költségek mellett nem valószínű, hogy nyereséges lesz a projekt, ugyanis az építtetőnek nyolc euró értékű autópályadíjat kell kiszabnia a mindössze 57 kilométer hosszú szakaszra. Ez a legtöbb sofőrt arra kényszeríti majd, hogy inkább a jelenlegi, alsóbb rendű országutat válassza.

A projekt tervezői azzal indokolják a magas költséget, hogy az autópálya nyomvonala hegyvidéken halad át, így számos viaduktot és hidat kell építeni. (cotidianul/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS