2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vásárhelyi sörgyár megvásárlásával piacvezetővé vált a Heineken

2008. március 04. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

Piacvezetővé vált a Heineken Romania, miután a holland sörgyártó cég hazai leányvállalata megvásárolta a Bere Mures sörgyárat Marosvásárhelyen. A Ziarul Financiar hétfői száma szerint a tranzakció értéke 150 millió euró. Ezzel a Heineken 31 százalékra növeli piaci részesedését, és a tervek szerint évente 6 millió hektoliter sört fog gyártani az országban.

A Bere Mures tavaly 1,2 millió hektolitert értékesített, Fő sörmárkái a Neumarkt, a Dracula és a Sovata, ezeket pillepalackban forgalmazza. A Heineken Romania a Golden Brau, a Silva, a Bucegi és a Ciuc márkájú sört értékesíti.

A romániai piacon a Heineken mellett jelentős multinacionális szereplő az InBev Romania, továbbá a United Romanian Breweries Bereprod és az Ursus Breweries. Együtt övék a piac körülbelül hetven százaléka.

Tavaly 19,4 millió hektoliter sör fogyott az országban, 9,6 százalékkal több, mint 2006-ban, az egy főre jutó sörfogyasztás 9 százalékkal 89 literre nőtt. A sörgyártók egyesületének becslése szerint az idén a sörpiac várhatóan 5 százalékkal nő, és az egy főre jutó fogyasztás eléri a 95 litert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS