2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A macedón küldöttség kivonul a bukaresti találkozóról

2008. április 03. 17:55, utolsó frissítés: 17:59

Kivonul a bukaresti találkozóról a macedón küldöttség tiltakozásképpen az ellen, hogy nem hívták meg őket az észak-atlanti szervezetbe – jelentette be csütörtökön Antonio Milososzki külügyminiszter.


A Bukarestben országa küldöttségét vezető Milososzki úgy nyilatkozott, Macedónia lakosságának 90 százaléka a NATO-tagság odaadó híve, s a macedón tisztviselőknek szolidaritást kell mutatniuk a polgárokkal.

A NATO-tagállamok vezetői a csúcson úgy döntöttek, hogy meghívják a nemzetközi katonai szervezetbe Horvátországot és Albániát, Macedónia meghívását azonban a görög-macedón névvita rendezéséig elhalasztották.

Macedóniát 1993-ban vették fel az ENSZ-be Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (FYROM) ideiglenes néven. Görögország 1991 óta akadályozza az ország nemzetközi elismerését Macedón Köztársaság néven, arra hivatkozva, hogy ez az elnevezés görög történelmi örökség: egy észak-görögországi tartomány neve Makedónia. Athén attól tart, hogy Szkopje területi igényeket támaszthat Görögországgal szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS