2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szász szerint Markó nem látja a fenyőt a tulipántól

2008. április 18. 17:19, utolsó frissítés: 17:36

Helytelen választ adott Markó Béla RMDSZ-elnök a román pártok összefogására Kovászna, Maros és Szatmár megyében, amikor szörnykoalícióknak nevezte őket; az lett volna a helyes válasz, ha összmagyar összefogásra serkentett volna az önkormányzati választásokon – sérelmezte Markó levelére írt válaszában Szász Jenő, a polgári párt (MPP) elnöke.


Az elmúlt 18 évben, részben az RMDSZ politikai irányvonalának köszönhetően “a romániai választópolgárok 55%-a fokozatosan lemondott szavazati joga gyakorlásáról, távolmaradt a szavazófülkéktől, eltántorodott a közügyektől” – bírál nyílt levelében Szász. Szerinte míg 1990-ben, az első szabad parlamenti választáson még egymillió magyar szavazott a magyar képviseletre, 2007-ben az európai parlamenti választásokon már csak 459.462 magyar választó nyomta a pecsétet magyar jelöltekre.

Az MPP elnöke szerint bár eddig késett az MPP-RMDSZ választási együttműködés, most sem késő közös jelölteket állítani olyan településeken, ahol a külön lista veszélyeztetné a magyar önkormányzati képviseletet.

“Emlékeztetjük Önt (vagyis Markót, szerk. megj.), hogy a Magyar Polgári Párt nem az RMDSZ része, hanem önálló magyar politikai alakulat, és ez akkor is tény marad, ha Ön nem látja a fenyőt a tulipántól – áll az április 18-án keltezett nyílt levélben.

A Markó Bélának írt válaszlevél teljes szövege itt olvasható. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS