2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gardianul: a magyar vonat az irredenta nosztalgia jegyében ment Gyimesbükkre

2008. május 12. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Irrendenta nosztalgiakirándulásnak nevezte a pünkösdvasárnap Budapestről Gyimesbükkre érkezett vonatot a Gardianul napilap.

A Magyarország címerével ékesített mozdony vontatta szerelvény pénteken Gyergyószárhegyre ért, ahol csatlakozott a magyarországi zarándokok csoportjához. Itt várt a vonatra Tánczos Barna szállításügyi államtitkár és Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács alelnöke, illetve román és magyar újságírók csapata. A nosztalgiavonat utasai vasárnap a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti pontjáig, Gyimesbükkig jutottak el, ahol az egykori MÁV-őrházban vasúttörténeti kiállítás nyílt.

A Gardianul erről szóló tudósításának azt a címet adta: "A magyarok elfoglalták Nagy-Magyarország határát". Az esemény leírásán túl a tudósítás végén néhány kommentáló mondat olvasható. Eszerint egy ilyen "nyomorúságos kis őrház" felavatása mögött egyfajta irredenta nosztalgiakirándulás szándéka húzódott meg a régi magyar határ egyik ereklyéjéhez.

"Jó példája ez annak, amikor bizonyos fontos vallási ünnepeket – mint amilyen a pünkösdi katolikus zarándoklat – magyarpárti tüntetéssé változtatnak” – írja az újság. A tudósító szerint az effajta akcióknak románellenes jellegük van, ezeket mindinkább eltűrik Romániában. A lap szerint ezek a megmozdulások sértik a románok önérzetét, végső soron pedig a román állam biztonságát is veszélyeztetik.

A Ziua "Nagy-Magyarország iránti nosztalgia" címmel közölt rövid tudósítást az eseményről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS