2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltévedt a Csernai-havasokban egy makói diákcsoport

2008. május 18. 20:25, utolsó frissítés: 20:25

Hegyi mentők segítségével sikerült csak megmenekülniük azoknak a magyarországi diáklányoknak, akik a dél-romániai Csernai-havasok sziklái között töltötték a szombatra virradó éjszakát. Az MTI értesülései szerint mindenki épségben van.

A 18 makói diáklány és tanárnőjük egy magyar hegyi vezetővel együtt pénteken este eltévedt a kirándulás során a dél-romániai hegységben, a Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdőtől nem messze. A sötétség már a hegygerincen érte őket mintegy ezer méter magasságban, leereszkedni már nem tudtak, így a meglehetősen magas falú, veszélyes sziklák között maradtak elszigetelten.

Valentin Balaban, a hegyi mentő szolgálat vezetője és Bruno Adamcek, a megyei önkormányzat hegyi mentője az MTI bukaresti tudósítójának telefonon elmondta: csak szombat reggel fél nyolc tájban kaptak hívást a 112-es segélykérő számon. Odafenn ugyanis nem volt térerő, a csoport vezetője viszont két diákkal útnak indult, és talált is egy lefelé vezető gyalogösvényt, és ahol volt már jel, onnan értesíthették mobiltelefonon a mentőket.

Valentin Balaban elmondta: senkinek sem esett bántódása, csak a csoportvezető került hipertemikus állapotba (lecsökkent testének hőmérséklete), de később jobban lett. Egy kislánynak kificamodott a bokája, de ő is saját lábán tudott később lejönni a hegyről. Balaban elmondta: a diáklányok jól tették, hogy este fennmaradtak, és tüzet gyújtottak, rosszabbul is végződhetett volna a dolog. Két mentőautót készenlétbe helyeztek, az egyik korszerű orvosi műszerekkel is fel volt szerelve, de szerencsére nem kellett igénybe venni. Adamcek elmondta: a mentés három-négy órát vett igénybe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS