2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abszolút többsége van az RMDSZ-nek a Kovászna Megyei Tanácsban

2008. június 03. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

A végleges eredmények alapján Tamás Sándort, az RMDSZ jelöltjét a szavazatok 46,18 százalékával megválasztották a Kovászna Megyei Tanács élére. Kovács István MPP-jelölt 27,78 százalékot, Vajda Lajos független jelölt 9,43 százalékot, a közös román jelölt 16,67 százalékot kapott.

Tamás Sándor a Transindexnek elmondta, mivel a megyei tanács 30 tagú, de az elnöknek is szavazati joga van, az RMDSZ-nek abszolút többsége van a megyei testületben. A 16 RMDSZ tanácsosa mellett 9 MPP-s jutott be, továbbá öten a román szövetség színeiben és egy független jelölt.

A frissen megválasztott elnök kiemelte, ha a megyében a három magyar jelöltre leadott szavazatok számát nézzük, ezeknek 55,4 százalékát, tehát jóval több mint felét gyűjtötte be.

Arra a kérdésre, hogyan képzeli el az együttműködést az MPP-s tanácstagokkal, Tamás elmondta: csakis összefogással lehet újraszervezni az új magyar egységet. “Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkit bevonunk egy ernyő alá, hanem azt, hogy megkeressük azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek mindkét pártnak szerepelnek a prioritási listáján” - tette hozzá. Ez szerinte úgy működne, ha az MPP és az RMDSZ is megnézné, melyek azok a konkrét kérdések, amelyek elsődlegesek számukra, és a napi problémák kezelése mellett a magyar-román, illetve a magyar-magyar viszonyt érintő kérdésekben is egyeztetnének, mint amilyen például a csángókérdés.

Mivel Hargita megyében is RMDSZ-es jelölt nyerte a megyei tanács elnöki tisztségét, szorosabbra tudjuk vonni a két megye kapcsolatát, kiszélesedhet az együttműködés – értékelte Borboly Csaba győzelmét. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS