2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az SZDSZ segítséget ígér az RMDSZ-nek az őszi választásokon

2008. június 11. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

Az RMDSZ fontosnak tartja, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakítson ki az Európai Néppárttal, nem utolsó sorban azért, hogy Romániából a Néppárt ne csak az Európai Parlamentben (EP) jóval nagyobb létszámban jelen levő Demokrata Párt hangját hallja meg - mondta kedden Brüsszelben az MTI-nek az RMDSZ elnöke. Markó Béla megbeszélést folytatott Hans-Gert Pötteringgel, az EP elnökével, valamint Wilfried Martensszel, a kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt elnökével.


Az Európai Néppártnak Romániában két tagpártja van, a Demokrata Párt, valamint az RMDSZ.

"A Néppártban is számolják a szavazatokat, hogy ki hány voksot hoz az Európai Parlamentbe. A Demokrata Párt viszonylag sok szavazatot hoz, és a befolyásukat tudták is érvényesíteni" - mondta Markó annak kapcsán, hogy a román tagpárt meghiúsította az EP-képviselőséget nyert Tőkés Lászlónak a néppárti képviselőcsoporthoz való csatlakozását. Méltánytalannak mondta, hogy Tőkés nem a néppárti frakcióba került, és sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a püspök "maga is illúziókat táplált a Demokrata Párt és Traian Basescu államfő támogatását illetően".

Markó elégedetten nyilatkozott a romániai önkormányzati választásokon az RMDSZ által elért eredményekről, és úgy vélekedett, ez garanciát jelent arra, hogy "ősszel tovább tudjuk vinni a magyar képviseletet a román parlamentben". Ezen túl - tette hozzá - jövőre újra lesznek európai parlamenti választások.

Markó több magyar EP-képviselővel is találkozott, többek közt Szent-Iványi Istvánnal, az SZDSZ EP-delegációjának vezetőjével, aki a találkozó után kibocsátott közleményében azt írta: egyetértettek abban, hogy "az RMDSZ sikeres szereplése ellenére bekövetkezett magyar pozícióvesztés egyik fő oka a Fidesz megosztó beavatkozása volt". A liberális EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az SZDSZ számára fontos a romániai magyarság konstruktív és realista politikai képviselete, ezért szoros együttműködésre törekszik az RMDSZ-szel, és kész technikai segítséget nyújtani az őszi parlamenti választási felkészülésben, illetve a kampányban.

Markó Béla részt vett és felszólalt az Európai Parlamentben azon a konferencián, amelyet Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő szervezett Élő Erdély címmel. A rendezvényen felszólalt többek közt Tánczos Vilmos etnográfus, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga emberi jogi szervezet társelnöke, Tompa Gábor kolozsvári színházigazgató, rendező és Egyed Péter filozófus. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS