2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leégett a besztercei evangélikus templom tornya. 1 millió eurós a kár

2008. június 12. 15:23, utolsó frissítés: 15:49

Szerda este kigyúlt a besztercei műemlék evangélikus templom, a város egyik legértékesebb és legjellegzetesebb épülete. A 14. századi templom már évek óta felújítás alatt állt.


A tüzet eddigi feltételezések szerint gyújtogató okozta, ugyanis az épület elektromos hálózata ép volt, rövidzárlat nem történt.

A műemlék felújítását koordináló szakértő becslése szerint a kár üti az egymillió eurót. A templom tornya – a legmagasabb templomtorony Erdélyben – beomlott, mindkét harang tönkrement – nyilatkozta Szabó Bálint kolozsvári építőmérnök a Ziare.com szerint.

A besztercei polgármesteri hivatal a tűzeset miatt nem tartja meg idén a megyeszékhelyi városnapokat, az arra szánt összeget, 180 ezer lejt pedig a templom újjáépítésére ajánlotta fel. A hónap végére tervezett középkor-fesztivált is elnapolták, a rendezvény 80 ezer lejes költségvetését szintén a rehabilitációra fordítják. Az önkormányzat ugyanakkor bankszámlát nyitott az állami kincstárnál, ide várják a lakosok adományait a templom megmentése érdekében.

Szerda estétől három megyéből (Kolozs és Maros megyeiek is segítettek besztercei kollégáiknak) hatvan tűzoltó vett részt az oltásban, de a száraz fa táplálta lángokat csak három óra eltelte után sikerült megfékezni. A tűz 19 óra után lobbant fel a torony körüli faállványokon, és hamar felcsapott egészen a 75 méter magas torony tetejéig. A tűzoltóknak nem állt rendelkezésére vízágyú, sem magasra felnyúló tűzoltólétra. Egy órán belül a nagy torony és két kisebb is beomlott.

150 éve már egyszer leégett az evangélikus templom tornya, ám a mostani tűzeset sokkal nagyobb kárt tett az épületben. Csütörtökön szakértők bevonásával a rendőrség tovább vizsgálta a tűzeset lehetséges okait.

A templom belseje nem sérült meg, a vastag kőfalak ugyanis kivédték a lángokat; a szintén több száz éves orgona és a belső berendezés így nem sérült meg – tudósít a Newsinra hivatkozva a Ziare.com.

A gótikusnak épült, majd reneszánsz stílusban átalakított templom Beszterce-Naszód megyeszékhelyének központjában található; szerda este a lángoló templomtorony fogadta a városba érkezőket, messziről, fáklyaként világítva az éjszakában. Az épület hat éve szerepel a sürgősen felújítandó romániai műemlékek prioritási listáján, a művelődési és a középítkezési minisztérium is jelentős összegekkel támogatta a felújítását. (newsin/ziare.com, realitatea.net)

>> A Realitatea tévéadó képei a tűzről >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS