2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rossz szemmel nézi az EB, hogy a parlament a nagykorrupciót védi

2008. július 14. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A szokásos félévi országjelentés még nem végleges változata szerint az Európai Bizottság (EB) a Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) és a főügyészséget látja a korrupcióellenes harc bajnokának.


A Newsin hírügynökség értesülései szerint a jelentés elmarasztalja a parlamentet amiatt, hogy megakadályozta a büntetőeljárás indítását négy, korrupciós ügyletekkel gyanúsított volt kormánytag ellen. A jelentés Adrian Năstasét, Miron Mitreát, Paul Păcurarut si Codruţ Serest említi.

A Năstase és a Mitrea elleni eljárást megvitatta a képviselőház jogi bizottsága, de döntés látszámhiány miatt nem született. Az alkotmánybíróság márciusban döntött úgy, hogy a DNA nem folytathat eljárást olyan exminiszterek ellen, akiket a parlamenti mentelmi jog véd.

Az EB azért is elmarasztalja Románia parlamentjét, mert kishíján megszavazta a büntető perrendtartásnak azokat a módosításait, melyet a februári országjelentés is kifogásolt. Akárcsak februárban, a jelentés most is azt állapítja meg, hogy Románia nem mutat jelentősebb előrelépést sem az igazságszolgáltatás reformja, sem a korrupcióellenes fellépées területén sem. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS