2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nehézfém-szennyezés: magasabb kadmiumszintet mértek a Tiszán

2008. július 28. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

A Borsabányán történt nehézfém-szennyezés után megkezdődött a Tisza vizének ellenőrzése a folyó magyarországi szakaszán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határszelvényben: az első vizsgálat a kadmium szintjének a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb emelkedését mutatta ki – közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője.


A cinkcsoportba tartozó, ezüstfehér színű, puha, nyújtható fémből, amelynek vízben oldható vegyületei mérgezőek, a megengedettnél "picivel magasabb" mennyiség volt a Tisza vizében – mondta Szentesi Péter az első laboratóriumi eredményről. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: a vízben talált kadmium mennyisége az egészségügyi határérték alatti volt, így veszélyt nem jelent.

Szentesi Péter elmondta: a nyíregyházi felügyelőség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelkezése alapján vasárnap óta ellenőrzi a Tisza vízminőségét, rendszeres mintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal.

A tárca azután döntött a folyamatos ellenőrzésről, hogy a romániai Borsabányánál egy gátszakadás után a Csiszla-patakba nehézfémeket tartalmazó zagy került, amely a Visó folyón keresztül elérheti a Tiszát.

A szabolcsi környezetvédelmi felügyelőség vezetője szerint a Tiszán vonuló árhullám sebességének kiszámíthatatlansága miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szennyezés mikor éri el a folyó magyarországi szakaszát. Az első laboratóriumi vizsgálat során talált, magasabb szintet elérő kadmium nagy valószínűséggel nem a hét végi borsabányai gátszakadás után került a folyóba.

A Tiszából hétfőn többször vesznek mintát, s a várhatóan változó értékek jelezhetik majd a szennyeződés megérkezését a magyarországi folyószakaszra. Szentesi úgy vélte: a tiszai árhullám jelentősen felhígíthatja a nehézfém-szennyeződést, s ezáltal remélhetőleg nem, vagy csak kismértékben keletkezik környezeti kár.

A Tiszán 2000 februárjában ciánszennyeződés okozott a becslések szerint mintegy kétmilliárd forintos kárt az élővilágban, akkor földcsuszamlás miatt egy román-ausztrál vállalat derítőjéből jutott ciánvegyület a Láposon, majd a Szamoson át a vízbe. Ugyancsak 2000-ben, márciusban szintén máramarosi eredetű nehézfém-szennyeződés vonult le a Tiszán, akkor is árhullám közepette, így csak kisebb károk keletkeztek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS