2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu környezeti katasztrófától tart Borsabánya miatt

2008. július 29. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Környezeti katasztrófa veszélyére figyelmeztetett hétfőn Traian Băsescu, aki szerint az északi országrészt sújtó áradások miatt bányászati hulladékot és "valószínűleg cianidot" tartalmazó zagytározók önthetnek ki.


Az államfő arról beszélt, hogy a borsabányai Colbul 2 tározóból nehézfémeket, illetve valószínűleg cianidot is tartalmazó víz ömlött a Colbul 1 tározóba. Basescu úgy vélekedett, hogy mindez az egész térséget fenyegetheti, és gyors cselekvést szorgalmazott annak megakadályozására, hogy a Colbul 1 tározó is kiöntsön.

Mircea Man, a Máramaros megyei önkormányzat elnöke közölte, hogy a két zagytározóban több mint 8 millió tonna - nehézfémeket tartalmazó - zagyot tárolnak.

Jelentések szerint a nehézfémeket tartalmazó iszapból a hét végén került bizonyos mennyiség a Csiszla-patakba, amelynek vize a Visó folyón keresztül a Tiszába ömlik. A hétfő reggeli romániai híradásokból az derült ki, hogy az illetékesek szerint a szennyezés mértéke elenyésző, a zagy nem veszélyezteti a környezetet, részben a szennyező anyag kis mennyisége, részben a víz nagy mennyisége miatt.

Szentesi Péter, a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője hétfőn az MTI-vel közölte: megkezdődött a Tisza vizének ellenőrzése a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határszelvényében. Az első vizsgálat a kadmium szintjének a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb emelkedését mutatta ki. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS