2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nehézfémszennyezés: minden mutató határérték alatt van a Tiszán

2008. július 29. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

A laboratóriumi vizsgálatok eddigi eredménye szerint minden mutató határérték alatti a Tisza vizében, amelyet a Borsabányán (Máramaros megye) történt nehézfémszennyezés óta folyamatosan ellenőriz a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – közölte a nyíregyházi szervezet vezetője.


A hétfőn éjfélig vett vízmintákban az elemzés nem talált a megengedettnél nagyobb mértékű nehézfémszennyezést, egyetlen mutató sem érte el a határértéket – mondta Szentesi Péter. Az éjfél óta vett további vízmintákat kedden is folyamatosan vizsgálják majd a laboratóriumban.

A folyamatos vizsgálatot a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vasárnap rendelte el, miután Borsabányánál nehézfémeket tartalmazó zagy került egy gátszakadás után a Csiszla-patakba, amely a Visó folyón keresztül a Tiszába is eljuthatott. A romániai hatóságok szerint a szennyezés mértéke elenyésző volt, ami az áradás következtében ráadásul jelentősen felhígult, eloszlott.

A magyarországi ellenőrzés hétfőn egy alkalommal talált a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb kadmiumszint-emelkedést a folyó vízében, ami nem jelentett semmilyen veszélyt a környezetre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS