2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A bányászati ciántechnológiák betiltását kéri 45 civil szervezet

2008. július 31. 10:15, utolsó frissítés: 16:07

A bányászati ciántechnológiák betiltását kéri 45 civil szervezet a román, a magyar, az ukrán és a szlovák hatóságoktól a romániai bányaborsai környezetszennyezés kapcsán.


Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott nyílt levelet aláíró magyar, román, szlovák, ukrán, belga, cseh és osztrák civil szervezetek a négy ország miniszterelnökeihez, környezetvédelmi minisztériumaihoz és a parlamentek elnökéhez címezték a levelet.

Arra kérik őket, hogy tegyenek meg mindent az Európai Uniós és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szakértői által a Kárpát-medencében megjelölt ötven környezetszennyezési veszélyt jelentő pontok felszámolása érdekében.

Emlékeztetnek, hogy a szakértők a 2000-es tiszai ciánszennyezést követően készítettek leltárt ezekről a potenciális környezetszennyező létesítményekről, de azóta se számoltak fel egyet se.

A levélírók szerint az egyik veszélyforrást éppen a romániai Borsabányán található bánya jelenti, amelynek derítőgátjából vasárnap nehézfémeket tartalmazó víz ömlött a Csiszla patakba. Innen a Visóba, majd a Tiszába folyik a szennyezőanyag.

A levelet aláíró, zömmel magyarországi civil szervezet azt is kéri a négy ország vezetőitől, hogy ne engedélyezzenek újabb bányaberuházási terveket, amíg ezeket a potenciális környezetszennyezési forrásokat fel nem számolják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS