2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gátszakadás a nagylupsai zagytározónál is

2008. augusztus 01. 16:11, utolsó frissítés: 16:12

Nemhivatalos információk szerint július 16-án a Maros vízgyűjtőjén, a Nagylupsa (Lupşa) melletti zagytározóból miatt savas és nehézfém tartalmú szennyezett víz került az Aranyos patakba, mert kisebb gátszakadás történt. Emiatt Magyarországon fokozottan ellenőrzi a Maros vízminőségét az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, de eddig nem tapasztaltak szennyezést.


Az incidens miatt a budapesti Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) levélben fordult a Magyar-Román Vízügyi Bizottság romániai vezetőjéhez, kifogásolva, hogy Románia a nemzetközi egyezmények ellenére elmulasztotta értesíteni a magyar vízügyi hatóságokat az Aranyos ű szennyezéséről.

A magyar fél kezdeményezte, hogy a Magyar-Román Vízügyi Bizottság tárgyalja újra a vízminőségi kérdésekben a két ország kölcsönös értesítését, az előrejelző- és riasztórendszer működtetését és üzemeltetését. A Dunavédelmi Egyezmény szerint Románia köteles lett volna az eseményt a Duna Nemzetközi Riasztórendszeren (DAEWS) jelezni, ahogy ezt a korábbi, borsabányai szennyezés esetén megtette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS