2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Máramaros: nyolc év alatt ötször szennyeztek a bezárt bányák

2008. augusztus 05. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Nyolc év alatt ötször ömlött szennyező zagy a Máramaros megyei, bezárt bányák meddőhányóiból a környező folyókba és patakokba. Legutóbb Borsabányán kellett megnyitni az egyik tározó gátját, így július utolsó vasárnapján nehézfémszennyezés került a Csiszla-patakba, amely a Visóba, majd pedig a Tiszába ömlik. A harminc-negyven évvel ezelőtt megnyitott bányák meddőhányói átszakadnak egy-egy kiadós esőzéskor.


Az Új Magyar Szó helyszíni riportjában emlékeztet arra, hogy jó harminc éve nincs hal a Csiszla-patakban és a Visó folyóban, akárcsak a többi borsabányai ülepítő körüli, máramarosi folyóvizekben.

Az ökologizálási munkálatokkal megbízott dolgozók két hónapja a helyszínen vannak, de tevékenységüknek nincs komolyabb látszata. – A pénz nem lenne gond, mert az állam ad, de a munkások inkább csak dolgozgatnak – panaszolja Remus Stetco, Borsa polgármestere, utalva az ökologizálási versenytárgyalást megnyert két cég munkaütemére.

Páncs János borsabányai városi tanácsos szerint, ha az említett vasárnapon még egy napig esett volna az eső, Borsabányát, Borsát és a három Visó községet is elönti a mérgező víz. A szakmáját tekintve geológus tanácsos ezzel arra figyelmezet, hogy nem csak a környezetet, hanem a lakott területeket is fenyegeti a nehézfém-kitermelésből maradt, többmillió tonna zagy.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szerint a meddőhányók ökologizálása a kitermelést végző cég feladata. Ugyanakkor a tárcavezető a gazdasági minisztériumot is hibáztatja, mert két évvel ezelőtt 400 millió euró hitelkeretet kapott környezetvédelmi munkálatok elvégzésére, amiből azonban még „egy centet sem költött el”.

A környezetvédelmi miniszter a legutóbbi borsabányai szennyezéssel kapcsolatban a lapnak kijelentette: az esetet még vizsgálják, és ha személyi felelőst találnak, büntetőeljárást indítanak ellene. (új magyar szó/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS