2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tíz év alatt elveszítheti biodiverzitását Románia

2008. szeptember 26. 16:39, utolsó frissítés: 16:42

Eltűnhet a védett területek sokszínűsége, főként a biodiverzitás és a hegyi közösségek hagyományai a gazdasági fejlődés jelenlegi ritmusának tartása és a fenntarthatatlan gazdasági növekedés eredményeképpen – hívta fel a román hatóságok figyelmét Erika Stanciu, az EUROPARC alapítvány elnöke a szeptember 25-27. között, Brassó Pojánán megszervezett természetvédelmi konferencián.


Közölte, ez a változás Nyugat-Európában az utóbbi ötven évben már bekövetkezett. Az anyagiak hiányát és a védett területek szakszerűtlen kezelését jelölte meg a legsúlyosabb problémaként az elnök.

„A védett területekért felelős hivatalok olyannyira nincstelenek, hogy még a területre való kiszálláshoz elegendő üzemanyagot sem vásárolhatnak” – emelte ki Erika Stanciu.

Hangsúlyozta, míg a Világbank vagy az EU nem nyújt nekik támogatást, a nemzeti parkok gondozói képtelenek lesznek feladatukat ellátni. Az érintetteknek meg kell érteniük, hogy egy védett terület gondozása óriási összegeket, humán-erőforrást és szakképzett munkaerőt igénylő bonyolult dolog. „Nem elég a lelkesedés, bármennyire őszinte is legyen az” – összegezte Stanciu. (green-report)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS