2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sajátos autonómiája lehet a BBTE magyar tagozatának?

2008. szeptember 29. 17:43, utolsó frissítés: 17:48

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata közel kerül ahhoz, hogy eldöntse, elfogadja-e egy sajátos – oktatásszervezési és pénzügyi – autonómia feltételeit, amelynek kialkudására sor került – jelentette be mai tanévnyitó beszédében Magyari Tivadar BBTE-rektorhelyettes. Magyari így fogalmazott: “közel vagyunk ahhoz az időponthoz, amikor egy komplexebb autonómia-tervezet benyújtása előtt a magyar tagozatnak végre el kell döntenie minden egyes tanszéken, hogy élni kíván-e az önálló pénzügyi gazdálkodás tulajdonképpen már a tavasszal felkínált lehetőségével. Vannak már helyi – azaz kari szintű tagozatok – ahol ezt kipróbálták, működik.”


Az rektorhelyettes az apró, feltűnés nélküli de fontos szakmai sikerek évének tekintette a múlt esztendőt: kitért a nagysikerű diákkonferenciára, mesteri programok engedélyeztetésére, jó kutatási eredményekre. Ugyanakkor elmondta, a tanárok számára nehéz év volt, egyszerre két végzős évfolyamról kellett gondoskodni, új mesteri programokhoz új tantárgyakat kieépíteni.

Magyari a beszédében az egyetem nevében nyilvánosan bocsánatot kért a néprajzos diákoktól a megfelelő diploma elmaradásáért, jóllehet, mint mondta, az egyetem csak részben hibás ezért, őmaga pedig személyesen nem felelős a kialakult helyzetért, lévén, hogy a baj keletkezésekor még nem volt hivatalban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS