2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ikerszülés: a gyermekek száma szerint folyósíthatják a gyermeknevelésit

2008. október 10. 09:33, utolsó frissítés: 09:34

Precedensértékű döntés született a román legfelső bíróságon arról, hogy az ikreket szülő édesanyáknak a törvényben megállapított egységes gyermeknevelési segély helyett az összeg - gyermekek számának megfelelő - többszöröse jár.


A törvény nem tesz különbséget az egy gyermeket, valamint a kettős-, esetleg hármasikreket szülő édesanyák között, így mindenkinek az egységesen megállapított 800 lejt folyósítják gyermeknevelési segélyként.

Igazságtalannak tartotta ezt a rendelkezést Ionela Mariana Danciu, aki hármasikreket hozott a világra. Pert indított az állam ellen, azt kérve, hogy visszamenőleg fizessék ki a gyermeknevelési segély háromszoros összegét, mert szerinte mindegyik gyermeke után megilleti őt a 800 lej.

A hölgy rámutatott: két vagy három gyermeket nem lehet felnevelni ugyanannyi pénzből, mint amennyiből egy egygyermekes anya gazdálkodhat. Szerinte a törvény így hátrányosan megkülönbözteti az ikres édesanyákat, a méltányosság pedig azt követeli, hogy minden gyermek után 800 lejt kapjanak a szülők függetlenül attól, hogy egy vagy több gyerekük született egyszerre.

Korábban a gyulafehérvári ítélőtábla már igazat adott az erdélyi Fehér megyében élő nőnek, és elrendelte, hogy az állam fizesse ki visszamenőleg is a gyermeknevelési segély háromszoros értékét. Az illetékes állami intézmény fellebbezése nyomán az ügy a legfelső bíróság elé került, amely fenntartotta a korábban megszületett, édesanya számára kedvező ítéletet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS