2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ 16 gazdasági régiót hozna létre a jelenlegi 8 helyett

2008. október 16. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a korábban mesterségesen megrajzolt nyolc fejlesztési régió helyett tizenhat sokkal életképesebb régiót hozna létre - ezt tartalmazza az a törvénytervezet, amelyet a szövetség most nyújtott be a szenátusba.

A "régiós térkép átrajzolása" nyomán a három székelyföldi megye (Maros, Hargita és Kovászna) egy önálló fejlesztési régiót alkotna - jelezte szerdán a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető és Csutak István miniszteri tanácsos.

Markó elmondta: a jelenlegi fejlesztési régiókat korábban mesterségesen alakították ki, figyelmen kívül hagyva olyan lényeges szempontokat, mint a gazdasági kohézió, amely a további stratégiai tervezés alapja.

Az átalakítás fontosságát indokolva a magyar példát említette: a nagyságrendileg két és félszer kisebb alapterületű Magyarország hét hasonló régióra tagolódik a romániai nyolchoz képest. Ha Romániában átalakítanák e régiók szerkezetét, tizenhatra növelve számukat, az hajtóerőt biztosítana a romániai gazdaság fejlődése számára - mondta.

A 16 gazdasági fejlesztési régió megtervezésekor az RMDSZ arra törekedett, hogy a lehető leghomogénebb megyék kerüljenek egy régióba. Emlékeztetett: az Európai Bizottság szabályzatának megfelelően a gazdasági, történelmi, földrajzi, kulturális, illetve környezeti szempontokat egyaránt figyelembe vették.

A Hargita, Kovászna és Maros megye alkotta régió megtervezésekor kifejezetten a hagyományokat, a történelmi és kulturális összetartozásra épülő regionális identitást, illetve a regionális szolidaritást vették alapul.

Csutak István, aki átfogó tanulmányt készített e témáról, kifejtette: nem létezik regionális szolidaritás a megyék között, sőt, ádáz verseny folyik az uniós források lehívásának tekintetében. "Nem léteznek regionális projektek, csak megyei projektek" - mondta.

Márton Árpád szerint az RMDSZ által javasolt tizenhat régió esélyt teremt a kevésbé fejlett - például a székelyföldi - megyék dinamikus fejlődésére. Jelenleg az európai pénzek nagy részét a fejlett megyék hívják le - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS