2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó: miért ne tanuljanak a román gyerekek magyarul?

2008. október 20. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

A mai, gyorsan fejlődő világban mindenki számára természetes, hogy a gyerekek már az elemi osztályokban tanulják az angol nyelvet. Miért ne lenne akkor ugyanilyen fontos és természetes hogy Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön vagy Szatmárnémetiben, azokban a régiókban, ahol együtt él a két nemzet, a magyar és román gyerekek kölcsönösen elsajátsák egymás nyelvét? - tette fel a kérdést szombati marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Markó Béla.


Korábbi nyilatkozatára utalva megerősítette: az RMDSZ-nek töretlenül az az álláspontja, hogy a vegyeslakosságú vidékeken be kell vezetni a magyar nyelv kötelező oktatását a román diákok számára. Markó úgy érvelt, az Európai Unió tagjaként az országnak egy olyan európai társadalom kialakításán kell közösen dolgozni, amely megfelelő megoldást kínál a nyelvi és kulturális kérdésekre is. Az RMDSZ-elnök szerint bár voltak most is bíráló nyilatkozatok, a kérdés korántsem keltett akkora ellenérzést, mint tette ezt tizenöt évvel ezelőtt a kétnyelvű helységnévtáblák vagy a közigazgatásban történő anyanyelvhasználat ügye.

Ami a régióátszervezést illeti, Markó Béla szerint két oka van az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet elleni ellenérzéseknek: egyrészt a román politikum vagy hátsó szándékokat vagy pedig sajátosan magyar érdekeket vél felfedezni minden RMDSZ-kezdeményezés mögött, másrészt van egyfajta tehetetlenség is, azaz senki sem kíván hozzányúlni egy olyan rendszerhez, amely már valamilyen formában működik, habár – tette hozzá – az mindenki számára egyértelmű, hogy gond van a jelenlegi régiók kialakításával. Ezt támasztja alá az is, hogy mindeddig egyetlen meggyőző érvet sem hallott a jelenlegi régiós felosztás mellett, mint ahogy meglehetősen gyenge lábakon állnak az RMDSZ elképzelését bírálók érvei is. (hírszerk./rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS