2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem fenyegette a Curentul főszerkesztőjét a bukaresti magyar nagykövetség diplomatája

2008. november 08. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A bukaresti magyar nagykövetség diplomatája nem fenyegette meg a Curentul munkatársát, csak emelt hangon kifogásolta az újság egyik korábbi közlését - mondta el pénteken az MTI-nek Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet, akit ebben az ügyben az említett lap panaszáról tájékoztatott a román külügyminisztérium.

A Curentul egyik tudósítása szerint egy székelyföldi román fiatalember a románok által "háborús bűnösnek" tartott Wass Albertről akarta hallani az ottani látogatáson tartózkodó Sólyom László véleményét. Dan Tanasa azt kifogásolta, hogy az októberben a Wass Albert emlékére rendezett ünnepségeket népszerűsítő szervezet plakátjain megjelent a Magyar Köztársaság Sepsiszentgyörgyön működő kulturális koordinációs központjának a logója is. Az újság szerint a fiatalember a bukaresti magyar nagykövetség véleményét is kérte. A lap azt írta, hogy a nagykövetség válaszként a román bíróság egyik ítéletére hívta fel a figyelmet, amely megerősítette Wass Albert bűnösségét.

A lap a következő napon arról számolt be, hogy Barabás T. János sajtóattasé felhívta a lap főszerkesztőnőjét, akivel állítólag kiabált, és akit állítólag meg is fenyegetett azzal, hogy kirúgatja az állásából. Ezután a lap a román külügyminisztériumhoz fordult panasszal, amelynek eredményéről sietett is tudósítani egy újabb számában. E beszámoló szerint felhívták a nagykövet figyelmét a diplomatákra vonatkozó szabályok betartására, a nagykövet pedig a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések meghozatalát ígérte.

"A múlt pénteken valóban bekérettek a román külügyminisztériumba, és tájékoztattak arról, hogy a Curentul panaszt tett" - mondta Füzes Oszkár, hozzáfűzve, hogy munkatársa természetesen nem fenyegette meg sem a lapot, sem annak főszerkesztőnőjét, csak emelt hangon kifogásolta az újság egyik korábbi közlését. Ami Dan Tanasa megkereséseit illeti, Füzes Oszkár leszögezte: a nagykövetség soha semmilyen formában nem reagált azokra. Azt is közölte: sem ő, sem a nagykövetség soha nem foglalkozott és nem foglalkozik Wass Albert irodalmi megítélésével és esetleges rehabilitációjának jogi folyamatával. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS