2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmánybíróság elé küldenék a választási törvényt az egyetemisták

2008. november 20. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Ma délutánra várja a választ a Romániai Egyetemista Szervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) arra a Nép Ügyvédjéhez benyújtott folyamodványra, amelyben kérelmezik a választások lebonyolítására vonatkozó 35-ös törvény Alkotmánybíróság általi felülbírálását.


Bár a Központi Választási Iroda helyet adott felvetéseiknek, a döntés az Alkotmánybíróságra hárul. Amennyiben a taláros testület sem biztosít jogorvoslatot,


a strassbourgi Emberjogi Bírósághoz fordulnak.

Az ANOSR, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), illetve az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) vezetősége Kolozsváron tartott mai sajtótájékoztatóján elmondta: etikátlannak tartják a demokratikus elveket semmibe vevő törvényt, mivel akadályozza az állandó lakhelyétől távol tanuló, mintegy 450 ezer egyetemistát abban, hogy november 30-án az urnák elé járuljon.

Mivel a törvény nem teszi lehetővé azt, hogy az ideiglenes tartózkodási engedéllyel az egyetemi városban szavazhassanak az egyetemisták, arra kényszerítik őket, hogy hazautazzanak, így


a szavazás gyakorlatilag egy oda-vissza vonatjegy árába kerül.

“Elfogadhatatlan, hogy fizetésre kényszerítik a hallgatókat csupán azért, hogy szavazati jogukkal éljenek” - mondta el Zsigmond József, KMDSZ elnök. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a vasúti kedvezményt biztosító igazolványt és szelvényeket a hallgatók még nem kapták meg.

Az egyetemisták képviselői elmondták, végső soron nem is pénz kérdése: a hallgatók hiába utaznak haza, nem ismerik a választókerületükben induló jelölteket, nem tudják, kire szavaznak. Emellett, inkább a valós lakhelyükön kellene szavazniuk, hiszen annak a közösségnek tagjai, ahol tanulmányaikat folytatják.

A sajtótájékoztatón bejelentették, az ANOSR-el közösen országos informáló civil kampányba kezdenek, amellyel arra szeretnék ösztönözni az egyetemistákat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.

Zsigmond József elmondta, a kampány során országszerte szórják a magyar és román nyelven kinyomtatott plakátokat, hogy felhívják az egyetemisták figyelmét a szavazás fontosságára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS