2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő nyáron kezdik építeni a Comarnic-Brassó autópályaszakaszt

2008. november 22. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

Várhatóan jövő nyáron kezdik el építeni a Comarnic és Brassó közötti autópálya-szakaszt – jelentette ki pénteken Septimiu Buzaşu román közlekedési államtitkár. A hivatalnok egy fórumon elmondta: az év végéig a minisztérium kihirdeti, hogy mely cégek nyerték meg az autópálya-szakaszra kiírt közbeszerzési pályázatot. Az építkezési vállalatok közül többen összefogtak és közösen pályázták meg a projektet, hogy nagyobb esélyük legyen a munkálatok kivitelezési jogának elnyerésében.

Az ütemterv szerint a román hatóságok a kivitelezővel 2009 januárjában írják alá a szerződést, majd a beruházónak hat hónap áll rendelkezésére, hogy biztosítsa a projekt finanszírozását, ugyanis az autópálya építésének 2009 nyarán el kell kezdődnie – hangoztatta az államtitkár.

Eredetileg tizenketten pályáztak, de végül csak három konzorcium és egy nagyvállalat maradt versenyben. Így a francia Vinci és a görög Aktor, a szintén francia Colas és Bouygues, a német Bilfinger Berger és az osztrák Porr alkotta konzorciumok, valamint az osztrák Strabag ajánlata közül kell kiválasztaniuk a román hatóságoknak a legmegfelelőbbet.

Az 58 kilométer hosszú, 57 hidat és viaduktot magába foglaló autópálya-szakasz 30 évig marad a kivitelező kezelésében. Az egymilliárd euró értékűre becsült szakasz a tervek szerint 2013-ig készül el. Ez része lesz a Bukarestet és Brassót összekötő autópályának, amely a tervek szerint az észak-erdélyi autópályához kapcsolódik majd. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS