2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Incidens a vásárhelyi Bernády-napokon

2002. október 25. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

Incidens zavarta meg a Bernády-napok rendezvénysorozatát, amely pénteken kezdődött Marosvásárhelyen. Mint Borbély László parlamenti képviselő, a RMDSZ ügyvezető alelnöke, valamint a Bernády Alapítvány elnöke elmondta: a Marosvásárhelyen négy éve immár hagyományosnak számító Bernády-napok idei rendezvénysorozata keretében pénteken délben felavatták az alapítvány székhelyéül szolgáló Bernády-ház felújított épületét. Az egykori "székely fővárosnak" is mondott Marosvásárhely legendás hírű, XX. század eleji (1900-1912) polgármesterének nevét viselő alapítványi központ székházának felújításával és korszerűsítésével, tetőterének beépítésével az épület hasznos összterülete megkétszereződött. Ez lehetővé teszi az alapítvány számára, hogy egyidejűleg több művelődési rendezvényt is tarthasson.


A Bernády-központ avatóünnepsége alkalmával bemutatták az alapítvány kiadásában megjelent fényképalbumot, amely tizenkét romániai nemzeti kisebbség életét ábrázolja. Ugyanakkor a megújult székházban megnyitottak két kiállítást. Az egyik Siklódy Tibor festőművész műveit, a másik pedig Bálint Zsigmond fotóit mutatja be. Szombaton reggel a régi városháza épületében felavatják a Bernády Györgynek (1864-1938) emléket állító domborművet, amelyet Puskás Sándor szobrászművész készített.
Ezt a domborművet éppen a kétnapos rendezvénysorozat megnyitásával egyidejűleg Pop Dumitru, a Nagy Románia Párt marosvásárhelyi szenátora önhatalmúlag leverte a falról, ahova azt korábban, a szombati felavatásra való tekintettel már rögzítették. A domborműnek, szerencsére, nem lett semmi baja, most biztos helyen van. A rendőrség jegyzőkönyvet vett fel az esetről és őrzi az épületet. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS