2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dohányzás-tilalom: máris büntet a fogyasztóvédelem

2009. január 07. 15:50, utolsó frissítés: 15:52

Máris büntetéseket szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság a szórakozóhelyeken, mert ezek nem tartották be a dohányzásra vonatkozó új előírásokat. Ezek a szabályozások egy hete érvényesek, és a hatóság három napja ellenőrzi, hogy betartják-e ezeket. Weil Gyula fogyasztóvédelmi szakember szerint az új törvény engedékenyebb a korábbinál.

„Csökkent a büntetés értéke, a másik könnyítés az, hogy akinek 100 négyzetméter alatti belső területe van a kliensek részére, tehát bárokban, vendéglőkben, diszkókban és hasonló zárt szórakozóhelyeken, azok a helységet teljes mértékben dohányzónak nyilváníthatják. Ezt csupán ki kell függeszteni az ajtóra, hogy tudja a kliens, hogy be akar-e menni vagy nem.”

A közintézményekre vonatkozó megszorításoknak a nagy része viszont nem változott. „Iskolákban illetve kórházakban nem szabad dohányozni. Egy könnyítés itt is bejött: most már nem kérik azt, hogy ezen intézmények 50 méteres körzetében tilos legyen a cigaretta vagy dohányáru árusítása. A törvény csak annyit mond, hogy ezekben az intézményekben nem szabad kereskedni ilyesmivel. Felsőfokú oktatási intézményekben pedig lehet árulni” - mondta el a szakember. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS