2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lejárt és penészes kaják a vendéglőkben: gyakrabban ellenőriznek a fogyasztóvédők

2009. január 15. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Az elmúlt napok ellenőrzései során több mint 200 vendéglátóipari helyiséget büntettek meg a fogyasztóvédők. Három tonnányi lejárt szavatossági idejű, megromlott, penészes vagy nem megfelelő körülmények közt tárolt élelmiszert találtak; összesen 614 ezer lej értékben szabtak ki büntetést.


Sok esetben a pizzázók, vendéglők, gyorsétkezdék vagy kocsmák tulajdonosai a legalapvetőbb higiéniai és egyéb előírásokat sem tartották be: romlott húst, penészes fűszereket használtak fel az ételek elkészítéséhez, a szendvicsbe mindössze hártyavékony sajtszeletet vagy szalámit tettek, egy pizzázóban pedig kiderült, az összes hozzávaló még 2008 októberében lejárt.

A vendéglőtulajdonosok egy része olyan árut használt, amelyet magánszemélytől vásárolt mindenféle igazoló irat nélkül; a fogyasztóvédők szerint ezek esetében az élelmiszerbiztonsági rizikó megnő, mivel rendszerint nincs például egészségügyi igazolás a hús vagy sajt minőségéről. Országosan szigorítják ezentúl az ellenőrzéseket; a felügyelők ezentúl gyakrabban ellenőriznek és büntetnek majd. (gandul.info)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS