2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Térkép készül a Kovászna megyei medvék lakhelyéről

2009. február 04. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

Térképet készít Kovászna megye területén élő medvék lakhelyéről a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Ennek segítségével figyelmeztető jelzéseket tudnak elhelyezni a túrázók számára.


A medvék sziklarepedésekben, barlangokban vagy földbe vájt üregekben élnek. Ez utóbbi időszakosan, általában a fiatal medvék lakhelyéül szolgál. Ezeket jelöli majd a térkép, és környékükön figyelmeztető jelzéseket helyeznek el a turisták számára.

A "medvetérkép" elkészítését tavaly kezdték el a Torja és Kálnok községek körüli erdőkben. Az idén Kommandó környékével folytatják a munkát - ott, ahol januárban egy medvetámadásban elszenvedett sérüléseibe belehalt egy 30 éves csendőr.

A szakemberek szerint az utóbbi években aggasztóan megnőtt a medvék száma Kovászna megye erdeiben. Ennek okát abban látják, hogy miközben egy anyamedve a korábbi egy-két bocs helyett hármat-négyet is világra hoz egyszerre, a vadászok évente továbbra is csak 20 medvét lőhetnek ki a sokszor a településekre is bemerészkedő állatokból.

A megye medveállományát 600-900 példányra becsülik, ennek jelentős része - nagyjából 300 - Kommandó környékén él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS