2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnyítenének az orvosjelöltek egyetemi és rezidensi felvételijén

2009. február 07. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Az egészségügyi minisztérium március végéig olyan új törvénytervezetet dolgoz ki, amely értelmében többek között az érettségi média alapján vennék fel a jelentkezőket az orvosi egyetemekre, a rezidensvizsgát pedig a jelenleginél több egyetemi központban szerveznék meg, hogy minél több orvosis kerülhessen be a továbbképzésbe.

Az orvosi egyetemek rektorai és a szaktárca egyetért abban, hogy a tervezett módosításokat minél előbb végre kell hajtani. Ezek között szerepel a fizetéses egyetemi helyek számának növelése, illetve az is, hogy a rezidensvizsgán a 200 kérdéses tesz eredménye helyett egy felvételi beszélgetés döntse el, a jelentkező bekerül-e a továbbképzési rednszerbe.

Florian Popa, a bukaresti Carol Davila Orvosi Egyetem vezetője szerint az eddigi 9-13 éves orvosképzés hosszúsága és költségei elriasztották a fiatalokat a pályától. A rektor szerint egy olyan felvételi rendszer, ahol az érettségi jegyek számítanak különös tekintettel a biológia, kémia, fizika tantárgyakra, elérhetőbbé tenné az orvosi szakot a “tehetséges parasztgyerekek” számára is.

Az orvosi egyetemek vezetői azt is javasolták, minden végzősnek garantáljanak munkahelyet, hogy ne kényszerüljenek az ország elhagyására. Ion Bazac egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, szükséges a rezidenstörvény, hiszen a rendszer reformra szorul, és hamarosan a rektorkkal közösen “valami forradalmival” rukkolnak elő.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a felvételi vizsga eltörléséről az orvosi egyetemeken azt nyilatkozta, e tekintetben minden felsőoktatási intézmény az egyetemi autonómia értelmében maga dönti el, bevezeti-e a csupán érettségi jegy alapján történő felvételit vagy sem. (gandul.info)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS