2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar megfigyelők is ellenőriznék a Mátyás-szobor felújítási munkálatait

2009. február 10. 15:53, utolsó frissítés: 15:53

Bár a Mátyás-szoborcsoport restaurálásához szükséges pénzkeret még mindig nem állt össze, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium levelet küldött a kolozsvári önkormányzatnak, melyben a szaktárca illetékesei kifejtik álláspontjukat a felújítási munkálatokkal kapcsolatban.


Az OKM szerint a szobor talapzatából hiányzó köveket az Esztergom melletti Süttő falu határában levő bányából kellene hozni, hiszen a korábbit is onnan szállították 1902-ben. Ugyanakkor azt is leszögezik: a kulturális minisztérium képviselői a kolozsvári önkormányzattal közösen felügyelnék a kivitelezést.

A Tăriceanu-kormány 1,6 millió lejt, azaz közel 435 ezer eurót utalt ki a szoborcsoport restaurálására, a kolozsvári városi tanács pedig november 4-i ülésén jóváhagyta a célirányos támogatást.

Az eredeti tervek szerint a restaurálást tavaly, Mátyás király születésének 565-ik, és trónra lépésének 550-ik évfordulóján, a Reneszánsz Évében kellett volna befejezni.

A kivitelezés azonban az anyagiakat illetően azért késett, mert a magyar fél sokallta a 2007 decemberében Kolozsváron elfogadott megvalósíthatósági tanulmányban megállapított 4,1 millió lejt, azaz 1,2 millió eurót.

A szerződésbe foglaltak szerint a magyarországi elszámolásnak 2009. június 30-áig kell megtörténnie. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS