2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CEMO: Legyen kétnyelvű felirat a marosvásárhelyi közintézményeken!

2009. február 13. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

Nyilt levelet intézett a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) Dorin Florea, Marosvásárhely polgármesteréhez azt kérve számon, hogy miért hiányoznak a városháza nemrég megnyitott Tudor negyedi munkapontjából a kétnyelvű feliratokat és közérdekű információkat tartalmazó táblák, valamint a köztisztviselők miért nem beszélnek magyarul, holott törvényes előírás szavatolja a kisebbségek által jelentős mértékben lakott településeken az anyanyelven való ügyintézés lehetőségét.

A CEMO ugyanakkor azt is felrótta a városvezetésnek, hogy az új munkaponton csupán a hét napjait és a város nevét tüntették fel mindkét nyelven, viszont ennek a hátterében a kétnyelvűség látszatának keltése áll.

"Ezúton arra kérnénk a Polgármesteri Hivatalt, hogy nyilatkozataiban ne említse azt a tényt, hogy a munkaponton a hét napjai valamint a Marosvásárhely szó magyarul szerepelnek, mert ezek semmilyen hasznos és közérdekű információt nem tartalmaznak valamint arra sem lehet hivatkozni, hogy csupán emberi mulasztásról, feledékenységről lenne szó, ugyanis a város számos hivatalában hasonló egynyelvű feliratozás található.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom véleménye szerint a magyar nyelvű közérdekű információkat tartalmazó feliratok, táblák szándékosan nem kerülnek fel a hivatalok falaira. A Városháza kétnyelvűsége nem jellemző a város más közigazgatási intézményeire, csupán egy hamis képet próbál nyújtani a város lakossága fele. - áll a közleményben.

A CEMO azzal vádolja a polgármestert, hogy a kétnyelvű feliratozás mellőzése és csak románul beszélő alkalmazottak foglalkoztatása révén a város egynyelvűségét szeretné megerősíteni és fenntartani. A civil szervezet a helyzet orvoslására szólította fel a polgármestert. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS