2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu: mutassanak egy román vezetőt a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban!

2009. február 14. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

Mutassanak egy román igazgatót a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, s visszavonja a tisztogatásról szóló kijelentését – nyilatkozta pénteken Traian Băsescu. Az államelnök Antal Árpád polgármester azon kijelentésére reagált, miszerint az etnikai tisztogatásra tett utalással nyíltan provokálni akarja a másfél milliós magyar közösséget.


Băsescu a legújabb székelyföldi látogatása előtt egy nappal kijelentette, Kovászna és Hargita megye problémái ugyanazok, mint Vasluié, Teleormané vagy Bukaresté: vagyis a munkahelyek, a létező problémák megoldása; nincs itt az ideje az autonómiáról szóló vitának.

"Kinek használna egy éles vita az alkotmányról a gazdasági válság idején, márpedig erről van szó, az alkotmányról, és aki elolvassa az 1. cikkelyt, látja, a román állam milyen jellegű, és ha a 152. cikkelyt olvassa, rájöhet, hogy az 1. cikkelyt nem lehet módosítani” – szögezte le az államelnök, hozzátéve, hogy aki azt hinné az alkotmányról, az csupán fakultatív jellegű, az téved.

Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, nem vonja vissza a Budapesten tett, az autonómiát kategorikusan ellenző kijelentéseit.

Az államelnök szombaton megkezdte a találkozókat a Kovászna és Hargita megyei rendvédelmi szervekkel, a két megye prefektusaival és a helyi közigazgatás képviselőivel. 13 órakor találkozik Borboly Csaba Hargita megyei és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnökkel, valamint a nagyobb városok polgármestereivel. Băsescu szombat estig tartózkodik a kovásznai protokollvillában. (hírszerk/realitatea/newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS