2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hivatalbeli etnikai tisztogatással vádolják a Kovászna megyei prefektust

2009. február 26. 14:20, utolsó frissítés: 18:47

Etnikai tisztogatást hajtott végre Codrin Munteanu az általa vezetett intézmény fennhatósága alá tartozó két bizottságban - vádolják a háromsézki vezetők az új prefektust.


"Ha a hivatalokban zajló etnikai tisztogatásról beszélünk, akkor a kormánybiztosi hivatal keretén belül kell azt keresni" - fogalmazott Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke. Az Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel tartott mai közös sajtótájékoztató keretében elmondta: a prefektus a megye etnikai összetételét híven tükröző bizottságok összetételét jogilag megváltoztathatja, azonban ez egyáltalán nem etikus.

Az utcák elnevezéséért felelős, korábban Haszmann Pál, Kavruc Valerii, Jancsó Árpád, József Álmos és Cserey Zoltán alkotta bizottságban már csupán két magyar etnikumú szakember maradt. A prefektus beavatkozása következtében a bizottságot jelenleg Kavruc Valerii, Lacatuşu Ioan, Stancu Vasile, Bartók Botond és József Álmos alkotja.

„Codrin Munteanu beiktatásakor egy 1939-ben nyomtatott könyvből idézte, hogy a prefektus szerepe az állam hatalmának megszilárdítása. Sajnálatos, de úgy tűnik, hogy a prefektus nem vette észre, hogy azóta hetven év telt el.” - utalt Tamás Sándor a címerjóváhagyó illetve az utcák elnevezéséért felelő megyei bizottságban bekövetkezett változásokra. A címerjóváhagyó bizottság összetétele a következő módon alakult: Kavruc Valeri és Cserey Zoltán megmaradt a tisztségben, viszont Haszmann Pálnak és Jancsó Árpádnak mennie kellett, helyüket Fofirca Adina és Stancu Vasile tölti be.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnökeAz (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS