2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átutalták a magyar hozzájárulást a Mátyás szobor felújítására

2009. március 04. 10:59, utolsó frissítés: 13:17

A Mátyás szobor felújításához szükséges összeg felét, közel 100 millió forintot (mintegy 324 ezer eurót) átutalta Kolozsvár önkormányzatának a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, így kiírható a közbeszerzés az emlékmű helyreállítására - közölte tegnap a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi és Koordinációs Főosztály vezetője.


A közbeszerzési eljárást a román partner folytatja le. A magyar kulturális tárca feltételül szabta, hogy a teljes felújítást a bronzszobor elmozdítása nélkül végezzék el, a talpazatot az eredetivel azonos, Komárom-Esztergom megyéből származó süttői mészkőből hozzák helyre - mondta Mihályfi László.

A felújítással június 30-ig kellett volna végezni. A kulturális tárca ragaszkodik ahhoz, hogy december 31-ig befejeződjenek a munkálatok - tette hozzá a magyarországi főosztályvezető.

Kolozsvár alpolgármestere, László Attila elmondta, Fadrusz János 1902-ben felavatott Mátyás szobrát teljesen fel kell újítani. Az alapzat süllyed, a robbantásos technikával kitermelt kő tovább repedezett. A bronzrészeket szintén pótolni kell.

Kolozsvár városi tanácsa március 10-én tárgyalja a város költségvetését. Ezt követően írják ki a közbeszerzési pályázatot a munkálatok elvégzésére.

A magyar kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal 2008 novemberében állapodott meg arról, hogy a 800 ezer eurós felújítás felét a magyar kulturális tárca, másik felét, központi forrásból, a kolozsvári önkormányzat biztosítja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS