2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sólyom László átlépte a román-magyar határt, útlevél-ellenőrzéssel

2009. március 14. 12:19, utolsó frissítés: 12:21

Sólyom László magyar köztársasági elnök ma reggel, Borsnál, gépkocsival átlépte a román-magyar határt, útban a Nyergestető felé, ahol délután részt vesz egy kopjafaavatáson.


A román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, s a határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

A magyar államfő eredetileg vasárnap utazott volna Székelyföldre, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen.

Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.

Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival utazik az ünnepség helyszínére, majd még szombaton elindul vissza Budapestre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS