2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Göncz szerint nemcsak technikai kérdésről van szó Sólyom erdélyi útja kapcsán

2009. március 14. 15:12, utolsó frissítés: 15:14

Nemcsak technikai kérdések állhatnak annak hátterében, hogy Sólyom László államfő gépe nem kapott leszállási engedélyt Erdélyben - jelentette ki ma Magyarország külügyminisztere az MTI-nek.


Göncz Kinga információi szerint a román határon csak rutinellenőrzésen esett át ma az elnöki autókonvoj.

"A magyarázat egyelőre a technikai okokra való hivatkozás. Azért természetesen azt gondoljuk, hogy nem csak erről szól a történet. Ha valóban arról van szó, hogy nem szívesen látják a magyar elnököt egy magyar nemzeti ünnep alkalmából, az elfogadhatatlan" - mondta Göncz Kinga.

Hozzátette: elképzelhető, hogy a történésekben szerepet játszik a most zajló romániai elnökválasztási kampány.

Barátságtalan lépés volt a román fél részéről a leszállási engedély megtagadása. A Külügyminisztérium egyelőre nem kapott megnyugtató magyarázatot erre - tette hozzá.

Göncz Kinga arról is beszélt, hogy információi szerint csak a szokásos gyorsított ellenőrzésen esett át a magyar-román határon szombaton délelőtt az Erdélybe tartó elnöki konvoj.

"Semmi nem volt azon a teljesen normális meneten kívül, ami az, hogy a határnál mindenki odaadta az útlevelét, majd visszaadták azokat. Két perc alatt átjutottak" - mondta protokollos információk alapján Göncz Kinga.

Az MTI úgy értesült, hogy a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, s a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

Göncz Kinga megerősítette, hogy a leszállási engedély megtagadásának ügyében tegnapelőtt a Külügyminisztériumba rendelték a budapesti román nagykövetet, Bukarestben pedig a magyar főkonzult.

A Külügyminisztériumban hétfőn reggel értékelik a kialakult helyzetet és várhatóan ismét a minisztériumba hívatják a budapesti román nagykövetet - tette hozzá a miniszter.

A magyar államfő eredetileg vasárnap utazott volna Székelyföldre, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a magyar köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét.

Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.

Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival utazott az ünnepség helyszínére, majd még szombaton elindul vissza Budapestre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS