2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szavatolja az anyanyelvű házasságkötést a polgári törvénykönyv

2009. március 28. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

A nemzeti kisebbségek tagjai lényegében megszorítás nélkül kérhetik a jövőben, hogy a polgármesteri hivatalok anyanyelvükön eskessék össze őket, a képviselőház illetékes szakbizottsága elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványt - közölte pénteken az MTI-vel Máté András parlamenti képviselő.


Az RMDSZ politikusa maga terjesztett be módosító javaslatot a polgári törvénykönyvhöz, amely szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek anyanyelvükön is köthetnek házasságot, ha az anyakönyvvezető, vagy a házasságkötés lebonyolítására felhatalmazott hivatalnok ismeri az adott kisebbség nyelvét.

A politikus szerint az indítvány újszerűsége az, hogy az anyanyelvű házasságkötéshez való jogot ezentúl sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény rögzíti majd, a polgári törvénykönyv ilyen jellegű jogszabálynak számít.

A romániai magyarok számára a közigazgatási törvény eddig is biztosította a lehetőséget, hogy anyanyelvükön kössenek házasságot. Kolozsváron azonban Gheorghe Funar idejében több magyar házasulandó kérését arra hivatkozva utasították el, hogy az illető településen a magyarok számaránya nem éri el a 20 százalékot. A közigazgatási törvény ugyanis ezt a határértéket állapítja meg a kisebbségi anyanyelv-használati jogokra vonatkozóan.

Máté szerint amennyiben módosított formájában hatályba lép a polgári törvénykönyv, a polgármesteri hivatalok nem utasíthatják vissza a kisebbségiek kérését a fent említett indoklással. Rámutatott: a szakbizottsági vitán konszenzussal fogadták el az indítványt, ezért jó esélyt lát arra, hogy a polgári törvénykönyvet ezzel a módosítással együtt fogadja majd el a parlament. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS