2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Márton Árpád szerint törvényt sértett a Kovászna megyei prefektus

2009. március 30. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Legalább három törvényt sértett Kovászna megye prefektusa, amikor körlevélben kért az intézményvezetőktől arra vonatkozó információkat, hogy hány magyar és hány román alkalmazottjuk van - írta nyílt levelében Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki képviselője.


A jogász végzettségű honatya kiemelte: a sajtóból értesült arról, hogy a prefektus nem találta meg azokat a jogi normákat, amelyek tiltanák a bizonyos intézmények alkalmazottai vagy vezetői nemzetiségével kapcsolatos információk igénylését. "Én úgy gondolom, hogy az állam különböző hatóságainak tagjai a köz érdekében segítséget kell nyújtsanak egymásnak, ezért tudomására hozom, hogy melyek azok a jogi normák, amelyeket ön nem talált meg" - fejti ki Márton Árpád a kormánybiztosnak írt levelében.

A képviselő értelmezése szerint a jogszabályok rámutatnak, hogy a prefektus törvénytelenül járt el, ami azért súlyos, mert éppen a hivatalvezetőnek kellene őrködnie a jogszabályok tiszteletben tartása fölött.

Mint ismeretes, a Kovászna és Hargita Megyei Közép-európai Tanulmányi Központ tanulmányt kívánt készíteni a két székelyföldi megye intézményeinek, önkormányzatainak etnikai összetételéről.

A polgármestereket közvetlenül a központ kereste meg kérésével, a prefektus pedig a kormányhivatalnak alárendelt intézményvezetőknek küldött átiratot, melyben kérte a román és magyar alkalmazottak számára vonatkozó adatokat. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vizsgálatot indított a Kovászna megyei prefektúra ellen, de Codrin Munteanu ezt jogtalannak és igazságtalannak találta, perrel fenyegeti az intézményt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS