2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy Zsolt megalapozatlanoknak minősíti az ellene felhozott vádakat

2009. március 31. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

Továbbra is megalapozatlanoknak tartja az ellene felhozott vádakat, és jogi lépéseket kíván tenni Nagy Zsolt volt távközlési miniszter, aki az MTI-nek adott tegnapi nyilatkozatában törvénytelennek minősítette az ügyészség egész eljárását.


A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály (DIICOT) hétfőn nem csupán az egykori távközlési miniszter, hanem Ioan Codruţ Şeres volt gazdasági miniszter, illetve további négy személy ellen is vádat emelt. Közöttük van Kerekes Gábor, az RMDSZ volt ügyvezető alelnöke is.

Mind a hat személyt a 2005-ben és 2006-ban lezajlott stratégiai privatizációkban játszott szerepükért akarják bíróság elé állítani. Az ügyészek szerint törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor, például az Electrica Muntenia Sud áramszolgáltató, a román posta és a Romtelecom telefonszolgáltató esetében.

Az ügyészség tegnap kiadott sajtóközleménye azonban nem részletezi, hogy az említett személyek ellen külön-külön mi a vád, hanem összefoglalva annyit szögez le, hogy nemzetközi bűnszövetkezet támogatásáról és árulásról van szó.

Nagy Zsolt érzékeltette: felháborodását már eleve kiváltotta az, hogy az ügyészség ilyen homályosan fogalmazott, összemosva a különböző személyeknek tulajdonított bűnöket.

Annak idején, amikor megkezdték a vizsgálatot, árulással vádolták az RMDSZ-es tárcavezetőt is. Nagy Zsolt azonban elmondta: személyét illetően most csupán olyan - általa nevetségesnek tartott - vád szerepel az iratban, miszerint szellemileg támogatta, bátorította a bűnszövetkezetet.

A volt politikus eleve elfogadhatatlannak nevezte, hogy tegnap a sajtóból értesült a vádemelésről. Márpedig szerinte az ügyészségnek őt magát kellett volna először értesítenie. A román jog szerint a vádemelést bizonyos törvényes lépéseknek kell megelőzniük - mondta -, például a gyanúsítottal ismertetni kellene a nyomozati anyagot, lehetőséget kell biztosítani számára, hogy nyilatkozatot tegyen, előzetesen tett nyilatkozatait pedig esetleg megváltoztathassa, kiegészíthesse - mondta Nagy Zsolt.

Szerinte a törvény arra is lehetőséget ad, hogy az érintett személy saját védelmében bizonyítékokat kérhessen, amelyeket az ügyészségnek kötelezően be kell szereznie. Az ügyészség egyértelműen átugrotta ezeket a fázisokat, emiatt ez a vádemelés - mint a volt miniszter vallja - teljesen törvénytelen, arról nem is beszélve, hogy megalapozatlan is.

Nagy Zsolt úgy véli: azért találták ki ellene ezeket a megfoghatatlan, értelmezhetetlen vádakat, nehogy az elnökválasztás előtt ki kelljen mondani: az ügyészség tévedett, az eljárás teljesen megalapozatlan volt. Băsescu annak idején a büntetőjogi vizsgálat megindítása miatt függesztette fel Nagy Zsoltot miniszteri tisztségéből.

Nagy Zsolt szerint az egész ügynek politikai háttere van, azt a célt szolgálja, hogy segítse az államelnök kampányát, biztosítsa újraválasztását.

Az MTI kérdésére válaszolva Nagy Zsolt közölte: már ma panasszal kíván fordulni a legfőbb ügyészhez, jelezve az ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket. Természetesnek tartja, hogy az ügy felmentéssel fog végződni, hiszen - mint mondta - semmit nem követett el. Miután ez majd kiderül, az európai fórumokhoz fog fordulni kártérítést követelve - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS